Ernesto Interviewt: Peer Wittenbols

19 mei 2021

Peer Wittenbols (56) is toneelschrijver en toneelregisseur. Bij de theaterboekhandel staat hij bekend om zijn werk: Donna Donna, Atalanta, Winterbloemen, Trilogie van het Verlies, Het Misverstandt en de bundel ‘Winterbloemen en andere toneelteksten’.

”Waarom ben ik begonnen met schrijven? Al zo lang als ik kan schrijven, schrijf ik. Gedichten, teksten, liedjes, dialogen; van alles. Na mijn middelbareschooltijd verhuisde ik van Brabant naar Maastricht, waar ik aan de Toneelacademie ging studeren. Ik was vast voornemens om acteur te worden, maar al na een paar weken realiseerde ik me dat ik daar nauwelijks het geduld, de discipline en zéker het talent niet voor had. Wél wist ik sterker dan ooit dat ik ‘theater wilde maken’. Tijdens mijn tijd op de academie ben ik meer en meer gaan schrijven. Na mijn afstuderen werkte ik o.a. als regisseur en acteur, maar steeds wanneer ik de deur achter me dichttrok om in stilte te gaan schrijven, wist ik dat ik op mijn plek was.”

”Waar haal ik mijn inspiratie vandaan? Uit alles en iedereen, de hele dag door. Het gevreesde ‘writersblock’ ken ik niet. Kijk naar buiten en je ziet vanzelf iets dat er om smeekt beschreven te worden.  En zie je buiten niets, dan verzin je het gewoon zelf.”

Ik vroeg aan Peer: Heeft u een plan voordat u gaat schrijven of schrijft u uit de losse pols om het zo maar te verwoorden?Beide. Een stuk, een lied, een gedicht of een boek begint altijd per ongeluk. Een krantenartikel, een zin op de radio, een melodie… op de meest onverwachte momenten dient het zich aan. Gratis en voor niets. Dan begint onmiddellijk het plannen smeden: welk thema, schuilt hierin? Wat wordt de aard, de smaak, de toon van wat ik ga schrijven?

Wie moet dit gaan maken en spelen. Etc. Daarna is er weer alle ruimte om ‘uit de losse pols’ scenes, flarden, dialogen en mogelijke plotlijnen te bedenken en te noteren.”

”Heeft schrijven mijn leven veranderd? Absoluut. Ik hoef maar één ding: schrijven. Schrijven kan altijd en overal. Dus verbeeld ik me dat mijn leven zin heeft, wanneer ik schrijf.”

”Mijn favoriete boek? Koning Lear.”

Tips van Peer (voor jonge toneelschrijvers)

”Eerst, veilig met de deur op slot, heel veel schrijven en pas daarna zelfcensuur toepassen. Als je stuk voor 2/3e af is, met goede acteurs hardop lezen wat je gemaakt hebt. En dan door.”