Theater Bellevue Gijsbreght van Amstel Dood Paard

NIET OP: Gijsbreght van Amstel

16 december 2020

Maandagavond 14 december 2020: de minister-president kondigt een tweede lockdown af voor Nederland: het land gaat weer op slot.

In de afgelopen maanden toonde de theaterwereld zich flexibel: alles dicht, toen weer open, nieuwe zaalindeling, dicht, weer open, andere maatregelen, maximaal 30 toeschouwers, theater op locatie, buiten, alles weer dicht, weer open, strengere maatregelen, maximaal 30 aanwezigen… En nu: alle theaters gaan opnieuw dicht. Tot 19 januari 2021. In ieder geval. Programmeurs verplaatsen voorstellingen naar het voorjaar, gezelschappen onderzoeken de mogelijkheden van streaming en andere technische trucs. 
Carel Alphenaar had een ‘turboversie’ gemaakt van Joost van den Vondels Gijbreght van Amstel, geschreven in 1637. Dood Paard en Theater Bellevue werkten samen aan de enscenering hiervan, en uitgeverij it&fb liet ondertussen de boekjes drukken.

‘De Gijsbreght’… Een traditie die meer dan 350 jaar dienst gedaan had in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Een traditie die door de voorbodes van Aktie Tomaat tijdelijk werd gestaakt, maar die in de jaren zeventig toch weer opgepakt werd. Een traditie die bijna elke kerstvakantie weer te zien was, in welke vorm dan ook. Maar wel zo’n beetje alleen rondom kerst en oud&nieuw.

Tijdens deze vakantie zou de turboversie te zien zijn, in Bellevue. Maar dat gaat niet gebeuren, het tekstboekje heeft ongelijk. Op bladzijde 2 staat: “Gijsbreght van Amstel ging op 23 december 2020 in première in de Paloni Zaal van Theater Bellevue als Bellevue Lunchtheaterproductie.” De boekjes rolden juist van de persen tijdens de persconferentie van minister-president Rutte.
U heeft nu dus een hele lockdown de tijd om ‘De Gijsbreght‘ samen te kunnen lezen. Of de als podcast te luisteren. Thuis, tijdens de lange, anders-dan-andere kerstdagen. Doen! Houden we de traditie toch een beetje in ere.