Karine Roldaan

Ernesto interviewt: Karine Roldaan

7 april 2021

Elke week interview ik iemand uit de theaterwereld en deze week was Karine Roldaan aan de beurt. Zij is oprichter en artistiek leider van de Theatermakerij Enschede en initiatiefneemster van De Maakers: de kweekvijver voor jong theatertalent uit Oost-Nederland, een samenwerking tussen de Theatermakerij en de Nederlandse Reisopera.

“Na mijn studie aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten dacht ik aanvankelijk dat ik het lesgeven het minst leuk zou vinden, en dat mijn voorkeur alleen naar regie zou gaan. Juist de combinatie vond ik meteen fantastisch: het aanleren van theaterskills en die verwerken in presentaties en voorstellingen. Ik vind het geven van theaterlessen nu het belangrijkste dat er is. Naast het aanleren van technieken en het maken van voorstellingen/leren presenteren, zijn deze lessen belangrijk voor de sociale en emotionele vorming van kinderen en jongeren. Ze leren hun, van nature, open en nieuwsgierige houding te behouden én te ontwikkelen.”

Karine Roldaan Theatermakerij Orfeo“Openheid, durf, intensiteit, energie, samenspel en plezier vind ik het belangrijkst dat de leerlingen leren tijdens mijn lessen. Het allerleukste aan het lesgeven vind ik het enthousiasmeren: zo weet je vaak iets te bereiken waarvan iedereen, vooral de speler zelf, versteld staat.” 

“Ik werk zeker ook met toneelteksten. Ik werk zelfs heel gráág met teksten en korte dialogen. Vaak gebruik ik ze tijdens mijn lessen over personagevorming, tekstanalyse en tekstzegging en lessen over mise en scène. De toneelteksten van Ko van den Bosch, Jibbe Willems, Gijsje Kooter vind ik mooi materiaal, en ook de dialogen uit de bundel Groeipijn.”

Ik vroeg Karine naar haar favoriete films, voorstellingen en boeken: “Mijn favoriete film is The Joker, om de waanzinnige acteerprestatie van Joaquin Phoenix. De voorstelling De nacht, de moeder van de dag van Toneelgroep De Appel maakte in 1998 onvoorstelbaar veel indruk op mij, en de meest recente voorstelling die ik geweldig vond was Oedipus van ITA. Zwijnenstal van Theater Sonnevanck vond ik een fantastische jeugdvoorstelling.” 

Karine Roldaan Theatermakerij Enschede
Als theatermaker en -docent werkt Karine heel veel met jongeren. Ze vertelt me dat je voor de ontwikkeling van je acteertalent hard moet (blijven) werken. “Mijn tips? Probeer alles uit! En blijf uitproberen, laat je niet te pakken krijgen door druk van het eindresultaat en het moeten presteren, blijf ontvankelijk voor nieuwe invalshoeken. Zet jezelf niet vast.”

De Maakers spelen in juni 2021 de voorstelling Tristan en Isolde. De inspiratie voor de bewerking van deze klassieker komt uit de jongeren zelf, en Jibbe Willems schrijft, met die inspiratie, voor deze bijzondere productie de nieuwe tekst. 

(foto Karine: Annina Romita)