Ger

Ernesto Interviewt: Ger Beukenkamp

17 maart 2021

Ger Beukenkamp (75) is een toneelschrijver en theatermaker. Ger geeft ook les bij de Amsterdamse toneelschool en de Universiteit Utrecht, maar bij Uitgeverij it&fb staat hij natuurlijk bekend om zijn boek Multatuli, het leven van een klokkenluider in twintig dialogen. Deze week heb ik Ger geïnterviewd en heb ik hem bevraagd over zijn werk.

Ger: “Ik ben begonnen met schrijven omdat het kon. Dat is een vreemd antwoord, maar ik kan niets anders bedenken. Er is niks prettiger dan schrijven, dus waarom zou een mens dat dan niet doen? Ik haal mijn inspiratie uit interessante tegenstellingen, conflicten die meestal op maatschappelijk terrein liggen. Dramaschrijvers leven van de tegenstellingen, anders hebben ze niks. Op toneel of in film kun je nu eenmaal niet béschrijven er moet altijd wat uit te vechten zijn, met jezelf, met een ander of met welke vijand dan ook.

Natuurlijk begin ik met een los ideetje (een tegenstelling), maar al heel snel schrijf ik dan een synopsis of een treatment. Dat moet ook wel als je drama schrijft, want anderen – gezelschappen en producenten – moeten, meestal met veel geld, instappen in je plan.

Heeft schrijven mijn leven veranderd? Ik heb – naast allerlei baantjes – nooit anders gedaan, dus van verandering is niet echt sprake. Wel is het betrekkelijke isolement van een schrijver voor mij heel aangenaam. Ik kan naar de wereld kijken zonder er aan deel te nemen. Ik denk dat dat voor veel schrijvers geldt.”

TIPS VAN GER
Mijn favoriete boek is Een geschiedenis van de Wereld in 10 ½ Dag van Julian Barnes. Lees het en je begrijpt wat ik bedoel. Wat theater betreft: alles van Ibsen.
Ik heb ook nog tips voor toekomstige schrijvers. Van 4 tot 20 jaar moet je lezen, lezen, lezen en zéker niet alleen jeugdboeken. Van 20 tot 30 jaar: meemaken, om je heen kijken, veel ervaren en blijven lezen. En van 30 tot …: Schrijven!

Multatuli Het leven van een klokkenluider in twintig dialogen