Bart Juttmann genomineerd voor de Louis Hartlooperprijs

GENOMINEERD: Op zoek naar Soldaat van Oranje

19 augustus 2021

Vandaag kregen we het mooie nieuws dat Op zoek naar Soldaat van Oranje: De geschiedenis van de Nederlandse filmklassieker van Bart Juttmann op de shortlist staat van de Louis Hartlooper Prijs: de jaarlijkse prijs voor de beste filmpublicatie.
Op zaterdag 25 september wordt prijs deze voor de zeventiende keer uitgereikt en we zijn natuurlijk enorm trots dat Bart met zijn prachtige boek hiervoor genomineerd is.

Het Genootschap, bestaande uit representanten van de filmvakverenigingen schreef: “Soldaat van Oranje (1977) is een succesvolle Nederlandse speelfilm. Bart Juttmann beschrijft met vlotte pen en zeer goed gedocumenteerd de ontstaansgeschiedenis, de context en de impact van deze klassieker. De bron ligt bij de autobiografie van Erik Hazelhoff Roelfzema (1970). De filmproductie wordt meeslepend in detail beschreven: de vele versies van het scenario, de casting, de financiering, de draaidagen, de postproductie en promotie. Vier betrokkenen bij de verfilming worden uitgelicht: scenarioschrijver Gerard Soeteman, regisseur Paul Verhoeven, producent Rob Houwer en acteur Rutger Hauer. Juttmann slaagt erin alle egobotsingen en triomfen nuchter en neutraal te beschrijven. Hij zet alle beschikbare informatie helder op een rij en heeft aanvullend tientallen interviews gevoerd. Zijn enthousiasme is aanstekelijk (…)” 

Mét de aanbeveling om de film en de musical “meteen nog eens terug te zien”. Wij raden vooral iedereen aan om óók dit mooie boek te lezen!