ernesto-interviewt_rick-dros_1.jpg

Ernesto interviewt: Rick Dros

28 juli 2021

Elke week interview ik iemand uit de theater- of boekenwereld en deze week is Rick Dros aan de beurt. Hij is onder andere schrijver, acteur en regisseur van theaterstukken. Ook is hij een van de schrijvers van wie het boek Groeipijn bij Uitgeverij it&fb is uitgegeven. Deze is natuurlijk te vinden in onze webwinkel (en we kunnen laten weten dat de schrijvers bezig zijn met een tweede deel!)

Waarom bent u begonnen met schrijven?
Er is nooit een waarom-vraag geweest. Ik schreef en tekende als kind al en ik heb me nooit bezig gehouden met de zin of de onzin ervan. Dat kwam later pas toen de volwassenen de boel kwamen verpesten.

Waar haalt u uw inspiratie vandaan om te gaan schrijven?
Vroeger zou ik gezegd hebben: uit mezelf. Tegenwoordig weet ik dat mezelf een optelsom is van alle mensen om mij heen en een stukje Rick. Wél haal ik mijn ideeën steevast uit mensen en hun gedrag. Ik ben ongegeneerd geïnteresseerd in menselijk gedrag in alle vormen en hoedanigheden. In goede zin en in kwade zin.

Heeft u een plan voordat u gaat schrijven of schrijft u uit de losse pols om het zo maar te verwoorden?
Ik heb elke dag een vast plan en dat bestaat uit zitten aan mijn schrijftafel of plaatsnemen voor mijn computer. En dan beginnen! 
Dit leerde ik uit een anekdote over W. H. Somerset Maugham, aan wie gevraagd werd: ‘heeft u een vast plan of wacht u op inspiratie?’ Zijn antwoord luidde: ‘ik wacht op inspiratie, maar gek genoeg verschijnt die altijd klokslag negen uur ‘s ochtends als ik aan mijn bureau ga zitten.’
Ik weet inmiddels, het werkt.

Heeft schrijven/toneel uw leven veranderd op een bepaalde manier? En hoe dan?
Het heeft me anders laten nadenken over taal en hoe mensen taal gebruiken om hun werkelijke boodschappen te verhullen. Ik vind het mateloos interessant hoe mensen om een kern heen kunnen praten zonder ooit die kern te benoemen. Verder heb ik door toneelschrijven heel veel leuke mensen ontmoet.

Wat is uw favoriete boek? (Mag alles zijn, toneeltekst, non-fictie, roman)
Op mijn 22e, tijdens mijn studie Engels, heeft het laatste hoofdstuk van Gulliver’s Travels van Jonathan Swift mij ontzettend laten lachen. Dat heeft ook mijn gedachten over de mens en menselijk gedrag aangescherpt. Ook de humorvolle satirische schrijfwijze heeft mij geïnspireerd. Toen later Yahoo verscheen als internetdomein, moest ik weer lachen. Britse humor van Swift als internetfenomeen.

Heeft u tips voor andere jonge toneelschrijvers?
Om je heen kijken en luisteren. Als je de drang voelt om iets te noteren, pak je een pen en een stuk papier. Ga zitten en begin. Komt er niets, dan ben je waarschijnlijk geen schrijver. Ga dan wat anders doen.