Marc Nochem

Ernesto Interviewt: Marc Nochem

23 juni 2021

Elke week interview ik iemand uit de theaterwereld en deze week is Marc Nochem aan de beurt. Hij staat bekend als acteur, theatermaker en muzikant.

Waarom bent u begonnen met acteren?
Ik heb vanaf mijn 12e altijd toneel gespeeld, musical, impro, toneelstukken en ik schreef zelf liedjes. Toen ik 18 was en nadacht over wat ik wilde gaan doen, wilde ik het liefste een theateropleiding volgen. Zodoende deed ik auditie voor de Kleinkunstacademie en werd aangenomen.

Waar haalt uw u teksten/scripts vandaan?
Ik schrijf zelf veel materiaal, maar als ik een script nodig heb was er vroeger het Theaterinstituut, dat was de makkelijkste manier. Inmiddels is dat er niet meer en is ook de Theatre Bookshop op het Leidseplein gesloten. Veel is alleen nog maar te krijgen via het internet, maar ik klop ook vaak aan bij collega’s.

Hoe leert uw u teksten/scripts?
Ik probeer zo vroeg mogelijk te beginnen met het leren van teksten en het zo veel mogelijk te herhalen. Dan zit het op de dag van draaien of spelen het beste.

Zijn er ook stukken (of schrijvers) die voor een acteur lastig te spelen zijn? Of juist stukken die heel fijn om te spelen zijn?
Goed geschreven stukken zijn altijd het fijnst om te leren en te spelen. Ik ben dol op mooie beeldende emotioneel geladen taal. Slecht geschreven teksten hebben onlogische spelovergangen en zijn daardoor vaak ontzettend lastig om in je hoofd te stampen.

Wat vindt u het allerlastigst aan acteren?
Het werk van acteur/theatermaker is een alles-of-niets-vak, dat maakt het soms in drukke periodes best stressvol.

Wie is uw favoriete toneelschrijver?
Aaron Sorkin, al schrijft hij voornamelijk voor tv en film. Paul Pourveur schrijft schitterend. Theo Nijland schrijft de mooiste Nederlandstalige liedjes.

Tips van Marc
Werk hard en veel. Hoe harder je werkt als je jong bent, des te meer gaat zich dat uitbetalen. En: hou vol! Theater kan een enorm hard vak zijn, je krijgt te maken met afwijzingen en kritiek van regisseurs, castingbureau en collega’s. Leer ervan, leg het naast je neer en blijf spelen!