Ernesto interviewt: Ilse Warringa

21 juli 2021

Elke week interview ik iemand uit de theater- of boekenwereld en deze week is Ilse Warringa aan de beurt. Ilse is bekend van haar werk als actrice en stemactrice. Ze volgde een zang- en kunstenaarsopleiding aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle, waar ze in 1998 is afgestudeerd als docent drama. Ze werd in Nederland vooral bekend vanwege de rol van juf Ank in de serie De Luizenmoeder.

Waarom bent u begonnen met acteren?

Ik heb altijd al toneelgespeeld, was altijd bezig met sketches maken en schrijven en ik wist dus altijd al dat ik van toneelspelen m’n beroep wilde maken. Op de middelbare school heb ik veel toneel gespeeld en toen ben ik naar de Theaterschool in Kampen gegaan. Daarna ben ik professioneel mijn geld gaan verdienen met acteren.

Wat is de leukste rol die u ooit heeft gespeeld? (Toneel en/of film)

Ik ben erg verknocht aan de tragiek van Juf Ank van De Luizenmoeder. Ook heb ik in het verleden veel brutale, overgevoelige hyper-meisjes gespeeld, bijvoorbeeld het meisje Liesje in de voorstelling No Milk Today bij Stella Den Haag. Dat vond ik ook heel erg leuk om te doen.

Wat is het grootste verschil tussen toneelspelen en film acteren? (Om het zo maar te benoemen)

Bij Film-acteren telt elke wenkbrauw die je optrekt, elke kleine minimale beweging in je gezicht heeft betekenis. Bij Film-acteren is het dus heel belangrijk dat je actief denkt en altijd connected bent met je gevoel: dat wat je denkt en voelt is dan te zien, als het goed is en als je het goed doet. In het theater en op het toneel is dat denken en voelen even belangrijk, dat is de basis, maar daar mag alles net iets meer worden uitvergroot.

Deze zomer komt Luizenmoeder – De film in de bioscoop. Hoe was het om voor de eerste keer een film te regisseren?

Ik vond het heel erg leuk om te doen. Ook wel een logische stap vond ik het: ik heb De Luizenmoeder geschreven, zowel de serie als de film, dus wist ik op de set precies hoe ik het wilde hebben. Iemand anders dit laten regisseren had ik niet over m’n hart kunnen verkrijgen: dan zou ‘ie er met mijn kind vandoor gaan!

Had u ooit gedacht dat de serie De Luizenmoeder zo een hit zou worden en zelfs zijn eigen speelfilm zou krijgen?

Nee, toen ik het schreef had ik echt nooit kunnen bedenken dat heel Nederland er elke week naar zou gaan kijken. Ik hoopte dat mijn familie en vrienden het zouden kunnen waarderen, die had ik ook steeds in m’n hoofd toen ik het schreef: verder durfde ik niet te kijken.

En tot slot: Heeft u misschien nog tips voor jonge acteurs?

Ik heb zelf altijd en eeuwig Ja gezegd tegen alles wat qua theater op mijn pad kwam. Ja zeggen en alles aanpakken, dat zou ik willen adviseren. Nergens je neus voor ophalen en als je de kans krijgt om waar dan ook ervaring op te doen, dan zou ik dat doen. Door veel verschillende dingen te doen en te ervaren ontdek je je eigenheid en waar je kracht ligt.