Be van der Geest Drama Nerds

Ernesto Interviewt: Bé van der Geest

16 juni 2021

Elke week interview ik iemand uit de theaterwereld en deze week interview ik Bé van der Geest. Zij staat bij ons bekend om haar boek 250 Energizers en is al 10 jaar actief als dramadocent.

Heb je vanaf kleins af aan al iets met theater/drama gehad of kwam dat later pas?

“Ik zat in 6 gymnasium en had geen idee wat ik daarna wilde gaan doen. Halverwege dat jaar was er een voorlichtingsavond van hbo’s en universitaire studies, waar ik samen met mijn vader heen ging. Ik had me ingeschreven voor vier voorlichtingen en de eerste was de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht. De theaterdocent had zijn laatste woord nog niet uitgesproken of ik zei tegen mijn vader: ‘Kom, we gaan naar huis.’ ‘Maar we moeten nog drie voorlichtingen,’ zei mijn vader. ‘Nee hoor, ik weet al wat ik wil,’ was mijn antwoord.”

“Ik wist het gewoon zeker, ik voelde: dit is het. Ook al had ik nog nooit aan theater of drama gedaan – wij hadden dat niet op de lagere school, niet op de middelbare school en in mijn dorp kon je toen ook niet op theaterles. Mijn vader snapte het en vond het echt iets voor mij. Mijn moeder heeft nog een keer gevraagd of het niet zonde was om naar een hbo te gaan in plaats van naar de universiteit, maar ik kon in die tijd heel vernietigend kijken, dus daarna was ze alleen maar blij dat ik wist wat ik wilde – haha. Twee jaar geleden was ik op een reünie van de lagere school en ik vertelde een van de leraren wat ik nu deed. ‘Dat zat er al vroeg in, ja,’ zei hij. Dat verbaasde me. Blijkbaar had hij al iets gezien wat ik zelf later pas ontdekte.”

Waarom ben je begonnen met het lesgeven van drama?

“Na de opleiding wilde ik helemaal geen lessen geven, ik wilde zelf spelen en werd actrice bij theatergroep Stout in Utrecht. Deze theatergroep bestaat inmiddels niet meer. We maakten meespeelvoorstellingen voor lagere en middelbare scholen en ik heb er een jaar of tien gewerkt. Ik heb er een geweldige tijd gehad, we hebben nog op Aruba gespeeld en de sfeer was heel leuk. Wel kwam ik steeds meer tot de ontdekking dat ik blijer werd van het meespeelgedeelte dan van het acteren – van de interactie met kinderen kreeg ik veel meer energie dan van het spelen op een podium. En op een gegeven moment was ik het zat om steeds nieuwe gezichten voor me te zien en te roepen: ‘Hé, jij daar met je rode capuchon.’ Ik wilde de leerlingen leren kennen en daarom heb ik de stap gemaakt naar het onderwijs. Eerst in het mbo, dat was oké, maar de overstap naar middelbare school was de beste keuze die ik kon maken. Ik geef les aan 1e, 2e en 3e klassers en ik hou echt van mijn baan nu.”

Waar haalde je jouw inspiratie vandaan voor het boek 250 Energizers?

“Als docent drama heb je altijd energizers nodig, ik hou van spelletjes, raadsels en wedstrijdjes in alle vormen én ik ben een verzamelaar. Omdat ik elk jaar 23 klassen lesgeef, moet ik voor mezelf goed bijhouden wat ik al gedaan heb met welke klas, dat is echt niet te onthouden. Ik heb dus al tien jaar een lijst bij me met energizers en spelletjes. In juni 2020 ben ik begonnen met Drama Nerds; ik wilde een site maken die ik miste, een plek waar dramadocenten en taaldocenten inspiratie en materiaal kunnen vinden. En het was niet meer dan logisch dat ik een boekje zou maken met al mijn energizers en spelletjes. Waar ik ze allemaal vandaan haal? Van mijn opleiding, van cursussen die ik gedaan heb, soms heb ik een stagiair met een nieuw spelletje, hoor ik iets van een collega of familielid. Al die spelletjes komen dan gelijk op mijn lijst terecht.”

Wat vind je het leukst aan het schrijven?

“Ik hou van columns schrijven, en dan ligt de focus meer op een goed, kloppend verhaal. Het leuke daaraan is dat het een soort puzzel is waar op een gegeven moment alle stukjes precies goed vallen. Dat vind ik een fascinerend creatief proces. 250 Energizers is natuurlijk een heel ander soort boek, waarin ik uitleg en beschrijf. Eigenlijk vond ik het leukste aan het schrijven van 250 Energizers dat het een eindproduct zou worden dat heel praktisch is en waar iedereen die werkt met (jonge) mensen iets aan zou kunnen hebben.”

Wat is je favoriete speloefening en/of dramaspel uit je boek?

“Leuke vraag! Mijn all-time-favorite energizer heb ik er niet ingeschreven. Deels omdat die moeilijk te beschrijven is en deels omdat ik het wel grappig vond om er nog eentje voor mezelf te houden. Ik kende dus stiekem 251 energizers en spelletjes. Van de 250 die er wel in staan… Dat is lastig kiezen. De laatste tijd ben ik gek op associatiespelletjes en dan ga ik voor ‘Hetzelfde woord’ (blz. 57, red.), waarbij twee spelers tegelijkertijd een willekeurig woord zeggen, daarop door associëren en uiteindelijk proberen op hetzelfde woord uit te komen. Ik kan het zelf ook blijven spelen. Ik hoorde trouwens laatst van mijn leerlingen dat dit spelletje nu ook een trend was op TikTok. Maar als je het me morgen vraagt, kies ik waarschijnlijk weer een heel ander spel!”