Zoutwerken

Judith de Rijke

14,95

De Zeeuwse Paloma toont een familie wonend bij een vuurtoren; zij verlangen naar een leven in een ver en warm land. In Het Vissekind, een hoekig polderdrama verstoort Anna, de jongste zuster, met haar horrelvoet de rust. In Pens is een heel gezin op de vlucht voor de dode dochter Lilly. Zout (naar de roman van Benoîte Groult) schetst in achttien ontmoetingen de erotische liefde tussen een intellectuele vrouw en een vissersman. In het muziektheaterstuk Kale Koppen (naar het kinderboek van Jan Blokker) trachten Tanja en Martijn te ontsnappen aan Joop, de directrice van het Kalekoppenhuis. De bundel is ingeleid door Janine Brogt.

De stukken in deze bundel geven een beeld van een auteur in ontwikkeling. Het eerste stuk kent een nog prille stijl, toch zijn de contouren van een tegendraads handschrift al duidelijk waarneembaar. Kenmerkend is de bijzondere combinatie van humor, tragiek en een noest soort poëzie. ‘De voorstellingen van het werk zijn bij alle heftigheid en geweld ook licht, herkenbaar en vaak komisch. Dat komt doordat de surrealistische motieven en situaties wortelen in een ondergrond van realisme. Het maakt de stukken met recht tot polderdrama’s: oer-Hollands, relativerend en zonder opsmuk.’ (Janine Brogt)

Judith de Rijke (Middelburg, 1969), schrijver en regisseur, studeerde in 1995 af aan de regieopleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij regisseerde onder meer werk van Norén, Grunberg, Bernhard, Molière en Shepard, en werkte onder andere bij de Toneelschuur, het Nationale Toneel, het Noord Nederlands Toneel, Tryater en HetPaleis.

Op voorraad

Productspecificaties

Uitgever: Uitgeverij it&fb
Taal: Nederlands
Publicatiejaar: 2004
Uitvoering: Paperback
Aantal bladzijden: 360
ISBN: 9789064036569