Stijloefeningen

Raymond Queneau
Categorieën: ,
Categorieën: ,

21,99

Stijloefeningen is het virtuoze meesterwerk van Raymond Queneau, waarin een simpele gebeurtenis in Parijs op negenennegentig verschillende manieren wordt verteld. In een volgepakte bus ziet de verteller van Stijloefeningen hoe een jongeman ruzie krijgt met een andere man omdat hij op zijn tenen wordt getrapt. Later die dag ziet de verteller de jongeman opnieuw. Hij maakt een wandeling in gezelschap van een vriend, die hem adviseert een extra knoop aan zijn jas te zetten. 
Queneau beschrijft dit ogenschijnlijke wissewasje telkens opnieuw, waarbij hij zo veel mogelijk stijlen hanteert, en laat daarmee zien hoe verrassend en vermakelijk schrijven kan zijn. Rudy Kousbroek verplaatst in zijn meesterlijke en onnavolgbare vertaling de handelingen naar Amsterdam en voorzag zijn uitgave van een uitgebreide toelichting.

Raymond Queneau (1903-1976) was een echte homo universalis: hij verdiepte zich in talloze kunsten en wetenschappen en werd op allerlei terreinen als deskundig beschouwd. Hij is een van de kleurrijkste figuren uit de Franse literatuurgeschiedenis en was behalve vertaler auteur van romans, gedichten, essays en scenario’s.

Op voorraad

Productspecificaties

Uitgever: De Bezige Bij
Taal: Nederlands
Publicatiejaar: 2021
Uitvoering: Hardcover
Vertaler: Rudy Kousbroek
Aantal bladzijden: 160
ISBN: 9789403129815