Plankenkoorts

verhalen uit het theater
Frank Roumen
Categorieën: , ,
Categorieën: , ,

19,50

Wat is de kern van theatermaken? Is het de toneeltekst, die de bezoeker verleidt om andere tijden en vreemde werelden te betreden? Zijn het de acteurs, die in hun spel een nieuwe werkelijkheid tevoorschijn toveren? En wat te denken van de hand van de maker? De manipulatieve kracht van het decor; van licht en geluid op en rond de speelvloer? De magie van theatermaken en theater kijken ligt wellicht in het samenspel tussen die factoren, én in het samenspel met de ‘hartenklop’ van het publiek. Dat ongrijpbare moment waarop de werkelijkheid op het toneel en die in de zaal samenvallen.

Plankenkoorts. Verhalen uit het theater bundelt 35 columns, geschreven in de relatieve stilte tijdens de coronapandemie die het mogelijk maakte geconcentreerd en op afstand te bespiegelen over wat Frank het liefst doet: theatermaken met en voor anderen. De bundel hoopt een kijkje achter de schermen te geven voor de liefhebber, en een glimlach van herkenning te ontlokken aan degenen die zelf bij het theatermaken betrokken zijn. 
Met illustraties van Lotte Dijkstra!

 

Frank Roumen schrijft, regisseert en produceert voor film, tv en theater. Behalve filmprofessional is Roumen al bijna dertig jaar een allround theatermaker, die zowel professionals als amateurs regisseert. In het amateurtheater maakte hij een aantal prijswinnende voorstellingen, waaronder De Finale en Post. Roumen heeft inmiddels meer dan twintig toneelstukken geschreven. 

Voor het Filmmuseum schreef, regisseerde en produceerde hij film-, televisie- en theaterproducties met archiefmateriaal in de hoofdrol. Hij produceerde onder andere Cinema Perdu (1995) voor de VPRO televisie en (kunstenaars)films zoals Peter Delpeuts Diva Dolorosa (1999). Hij werkte samen met onder ander Paul de Munnik, the Ashton Brothers, Jim de Groot, Kim van Zeben en Sophie van Oers. Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe gebouw van Eye Filmmuseum maakte Roumen zijn laatste kindervoorstelling: Reis om de wereld in 50 minuten (2012), met live muziek, theater, games en beelden uit het archief.

“Wie geïnteresseerd is in theater (schrijven, spelen, regisseren) en film (produceren, maken) moet Plankenkoorts van Frank Roumen lezen. Als insider in beide werelden voert Roumen je knap mee door een doorleefd artiestenbestaan.”
(Don Duyns, auteur en regisseur)

Productspecificaties

Uitgever: Uitgeverij it&fb
Taal: Nederlands
Publicatiejaar: 2023
Uitvoering: Paperback
Aantal bladzijden: 104
ISBN: 9789064039560