Phonetic Stories

een ontmoeting tussen taal, klank en betekenis
Ninke Overbeek

20,00

Wat gebeurt er als je probeert taal en muziek als twee gelijken te zien? Als je schrijft en componeert in co-creatie, zonder daarbij vast te houden aan je eigen discipline? Niet eerst een tekst schrijven, of eerst muziek schrijven en ze dan later proberen bij elkaar te brengen, maar een werkproces ontwikkelen dat radicaal open is? Waar geen lineair denken aan vastzit, simpelweg omdat de uitkomst geen vaste vorm kent. Wat als we op zoek gaan naar verschillende manieren om taal en muziek een dialoog met elkaar aan te laten gaan? Wanneer wordt tekst muziek en wanneer verandert muziek in tekst? Kunnen kaders worden opgerekt, registers opengetrokken, vocabulaire herontdekt, en bovenal; is het mogelijk om daadwerkelijk nieuwe genres te laten ontstaan?

Phonetic Stories is een project van Asko|Schönberg en de Tekstsmederij en brengt vijf componisten en vijf schrijvers bij elkaar en daagt hen uit om het bekende maakproces te doorbreken en een toekomstige wijze van creëren te onderzoeken. Om de onbenutte ruimte tussen taal en compositie in te duiken en daar samen radicaal discipline-overstijgend in te werken.
Dit boek is het onderzoeksverslag van het Phonetic Stories-project, geschreven door dramaturge en artistiek onderzoeker Ninke Overbeek. Ze legde hun werkproces vast en neemt je mee in een ontmoeting tussen de maakprocessen van muzikanten en schrijvers, een ontmoeting tussen taal, klank en betekenis.

Ninke Overbeek schrijft, geeft les en redigeert. Daarnaast onderzoekt ze voor het Lectoraat Performatieve Maakprocessen van HKU op welke manier creatieve en ‘vrije’ schrijfprocessen kunnen bijdragen aan academische denkprocessen. Hoe maak je gebruik van het proces van schrijven, om je gedachten te ordenen, tot nieuwe inzichten te komen, te reflecteren op je werk? Haar inzichten kunnen zowel in de wetenschap als in het theater worden toegepast, en zelfs in het schrijf- en taalonderwijs.

Op voorraad

Productspecificaties

Uitgever: Uitgeverij it&fb i.s.m. HKU
Taal: Nederlands
Publicatiejaar: 2020
Uitvoering: Paperback
Serie: HKU
Aantal bladzijden: 160
ISBN: 9789064039010