Oblomov

Frans Xaver Kroetz

13,50

Waarom willen vrouwen altijd als een soort heiland hun geliefde veranderen? Waarom komen we toch elke dag ons bed weer uit?
Dit soort levensvragen, gebed in humor en tragiek, stelt het toneelstuk Oblomov. De hoofdpersoon ligt in bed, fantaseert en discussieert met vrienden. Wat zij ook proberen, hij komt (durft?) zijn huis niet uit.

De toneeltekst Oblomov is een bewerking van de gelijknamige klassieke roman uit 1859 van de Rus Gontsjarov. Gontsjarov beschrijft hierin zeer uitvoerig en gedetailleerd het karakter en leven van de goedmoedige Ilja Iljitsj Oblomov. Deze grootgrondbezitter staat model voor veel Russen die wegdreven in decadentie en lamlendigheid en niet waren opgewassen tegen de maatschappelijke veranderingen die komen zouden.

De Duitse toneelschrijver Kroetz is vooral gefascineerd door de levensvragen die in het boek naar voren komen. In zijn bewerking staan de discussies centraal tussen Oblomov en zijn vrienden en geliefde. Wat is leven; is dat werken, erbij horen, verliefd zijn? Waarom kan liefde niet altijd hartstochtelijk blijven? In de centrale scène van het stuk laat Oblomov het denken en spreken eventjes los en springt hij als een wild dier boven op de mooie Olga. Tussen deze uitersten, tussen filosofische levensvragen en dierlijke passie, leeft onze titelheld en weet hij, die altijd maar in bed ligt, ons het hele stuk lang te boeien.

Op voorraad

Productspecificaties

Uitgever: Uitgeverij it&fb
Taal: Nederlands
Publicatiejaar: 2007
Uitvoering: Paperback
Vertaler: Tom Kleijn
Aantal bladzijden: 128
ISBN: 9789064037238