Eric de Vroedt schreef in het voorwoord van Kleine Theaturgie van de eenentwintigste eeuw: “Dit prikkelende en doorwrochte boek biedt de theatermaker van nu onmisbare handvatten, inspirerende voorzetten en een hoop denkvoer om nog structureler, consequenter en succesvoller de nieuwe relatie met het publiek te exploreren.
In de behapbare vorm van tien colleges neemt Hans van Maanen de lezer mee op een avontuurlijke reis, niet alleen langs de broodnodige theatertheorie, maar ook langs briljante en totaal mislukte voorstellingen, langs de hoogtijdagen van het politieke theater en de jaren van Restauratie, om via de Gazastrook en Samuel Beckett te eindigen bij het kloppende hart van elke toneelvoorstelling: de speelwijze van de acteur.”
Jan Willems verzorgde een gastcollege in de Kleine Theaturgie.
Over de schrijver
Hans van Maanen studeerde Nederlands en Theaterwetenschap in Utrecht. Hij werkte bij gezelschappen in Maastricht en Arnhem voor hij in 1982 bij Carlos Tindemans (Antwerpen) promoveerde op een proefschrift over toeschouwersdramaturgie. Sindsdien was hij verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, als theaterwetenschapper en later hoogleraar Kunst & maatschappij. Eerdere publicaties zijn Het Nederlandse Toneelbestel van 1945 tot 1995 (AUP 1997), How to Study Artworlds (AUP 2009) en Kunst in de kop van de koopman (Passage 2017).