Het Publiekstheater

Xandra Knebel
Categorie:
Categorie:

17,50

Het Nederlandse Toneel verkeert bij aanvang van de jaren zeventig in een uiterst onzekere periode. De korte, maar heftige revolutie die de geschiedenis is ingegaan als de Aktie Tomaat, heeft de zwakheden van het bestel van die tijd blootgelegd. In de hierarchische toneelfabrieken werd wel- iswaar prachtig gespeeld, maar niet tegemoet gekomen aan de roep om vernieuwing en engagement. Er moest iets verande- ren aan het toneel, dat was duidelijk – maar hoe moesten die veranderingen vorm krijgen?In Amsterdam worden de toneelkavels opnieuw verdeeld, en Hans Croiset weet de hoofdprijs binnen te slepen. Met ingang van seizoen 1973-1974 betrekt hij met een nieuw gezelschap de Amsterdamse Stadsschouwburg. Veertien seizoenen lang zal het Publiekstheater op deze heilige plek alles op alles zet- ten om het Amsterdamse publiek te voorzien van voorstellingen die zowel artistiek verantwoord zijn, als aantrekkelijk en toegankelijk. Het artistieke succes kwam snel en was overdadig. Juichende kritieken zorgden voor groeiende publieksaantallen en een goedgevulde prijzen- kast. Maar onvermijdelijk dienden zich vervolgens magere tijden aan. Door toenemende onrust en interne conflicten daalde het artistieke peil van de voorstellingen en groeide de kritiek.

[Het] Publiekstheater is een toneelgeschiedenis op het scherpst van de snede. Een verhaal vol idealen, triomfen, teleurstellin- gen en menselijke zwaktes. Een spiegel van de maatschappij.

XANDRA KNEBEL (Amsterdam, 1967) is theaterhistoricus en redacteur. Zij schreef boeken over Peter Oosthoek, Ton Lutz en John Kraaijkamp sr. en was medeauteur van Het ge- voel heeft verstand gekregen: Brecht in Nederland en De musical: het boek. Daarnaast schreef zij artikelen over Brecht, Hugo Claus en Nederlands televisiedrama voor de theaterbladen Theatermaker en Etcetera. Tussen 2001 en 2008 voerde zij bij de uitgeverij van Theater Instituut Nederland (onder meer) de redactie over boeken van prof.dr. Hans van den Bergh, Erik Vos en prof.dr. Rob Erenstein.

Productspecificaties

Uitgever: Uitgeverij it&fb
Taal: nederlands
Publicatiejaar: 2013
Uitvoering: Paperback
Aantal bladzijden: 310
ISBN: 9789064037801