Dit is van Ons

De erfenis van J.P. Coen
Erik Snel
Categorie: Trefwoordens: ,
Categorie: Trefwoordens: ,

13,50

Activiste Just stelt zichzelf de vraag; hoe is een klein land als Nederland zo welvarend geworden? Ze neemt het heft in eigen hand en reist af naar de 17e eeuw om Jan Pieterszoon Coen te ontmoeten. Just daagt J.P. Coen uit om zichzelf en zijn handelen te verantwoorden in de 21e eeuw. Coen moet zich zien te redden in een wereld die anders over grondstoffen, bezit, winsten en mensenrechten is gaan denken. Weet J.P. Coen zich staande te houden in de huidige cancelmaatschappij?

Met deze tekst voor Theatergroep Aluin laat Erik Snel het publiek in de spiegel van het verleden kijken: Moet je het in zijn tijd zien? Of is dat de grootst denkbare dooddoener?

Toneelauteur Erik Snel, misschien wel de beste satireschrijver in het Nederlandse theater, maakt er een uiterst geestig steekspel van, waarin het huidige gesprek over ons koloniale verleden van alle kanten belicht wordt. Wat daarin opvalt is hoe sympathiek de massamoordenaar om wie het allemaal draait wordt neergezet. Reinout Bussemaker, een van de fijnste karakteracteurs in het vlakke-vloer- en filmcircuit, speelt de rol van zijn leven. Zijn J.P. Coen is trots maar laat zich ook aan het wankelen brengen als hij erachter komt dat hij in de 21ste eeuw ‘niet onomstreden’ blijkt te zijn, en Bussemaker geeft met perfecte komische timing op gortdroge wijze uitdrukking aan zijn verwarring. (Marijn Lems in NRC – 2 januari 2024)

Bekijk ook veel achtergrondinformatie en inspiratiebronnen op de website van Theatergroep Aluin.

Productspecificaties

Uitgever: Uitgeverij it&fb
Taal: Nederlands
Publicatiejaar: 2023
Uitvoering: Paperback
Aantal bladzijden: 122
ISBN: 9789064039690