De kano van papier

Eugenio Barba

14,75

Eugenio Barba is een van Europa’s toonaangevende regisseurs en pedagogen uit het fysieke groepstheater. In 1964 richtte hij het Odin Teatret op, gevestigd in Holstebro, Denemarken. De groep heeft sindsdien ontelbare optredens over de gehele wereld gegeven.
Karakteristiek voor Odins bewegingstaal zijn de gestileerde vastgelegde bewegingspatronen, een principe uit zowel de dans als het niet-westers theater. Bij dat laatste heeft het Odin Teatret steeds inspiratie gezocht, hetgeen in 1979 leidde tot de oprichting van de International School of Theatre Anthropology (ISTA). In dit reizende ‘Euraziatische theaterdorp’ wisselen westerse en niet-westerse kunstenaars en wetenschappers ervaringen uit over universele acteerprincipes in de performing arts: toneel, dans, mime en opera.
De kano van papier is een weerslag van Barba’s kennis en ervaring met betrekking tot de theaterantropologie: de studie van het menselijk gedrag in een georganiseerde, theatrale situatie. Via brieven, persoonlijke herinneringen, citaten, anekdotes en wetenschappelijke analyses doet Barba geïnspireerd verslag van zijn onderzoek naar die elementen, die een podiumkunstenaar presentie geven. De steeds terugkerende vraag is daarbij: hoe versterkt een performer zijn uitstraling op het toneel zodat hij de aandacht van de toeschouwer weet vast te houden en te sturen?

Productspecificaties

Uitgever: Uitgeverij it&fb
Taal: Nederlands
Publicatiejaar: 1997
Uitvoering: Paperback
Aantal bladzijden: 232
ISBN: 9789064034923