Acteren ontrafeld

Een handboek acteren volgens een mogelijke ontleding
Annerieke Groen
Categorieën: , Trefwoorden:
Categorieën: , Trefwoorden:

21,50

Acteren ontrafeld maakt gelijk duidelijk wat je van dit boek kan verwachten: het vak acteren wordt ontleed door het werk van de acteur in drie taken uiteen te zetten: beleven, overdragen en theatermaken. Je zal in staat zijn om de verschillende taken bewuster uit te voeren, waardoor je meer grip krijgt op je spel. Aangevuld met veel speloefeningen en met een uitgebreid overzicht van methodieken en de geschiedenis van acteren, is dit boek een onmisbare toevoeging aan de bibliotheek van elke (beginnende) acteur of theaterstudent. 

Uit de inleiding: “Theaterdocenten zeggen vaak dat studenten niet te veel moeten nadenken over het acteren. Dat ze gewoon moeten ‘doen’ en dat ze moeten leren dealen met de onzekerheid die daarbij hoort. Dat ze daar betere acteurs van worden. Daar hebben ze in zekere zin gelijk in, maar het kan (beginnende) acteurs helpen te weten waaróm onzekerheid beter spel kan opleveren en met welke tools ze blokkerende onzekerheid kunnen omzetten in een constructieve zoektocht. Bovendien zou het helpen te weten waar ze dan precies naar op zoek kunnen. 
In de vijfentwintig jaar dat ik acteerles heb gegeven, heb ik me in allerlei methodes verdiept. Het werd me steeds duidelijker wat het vak acteren inhield, waar een acteur naar op zoek moest en welke wegen er spreekwoordelijk naar Rome konden leiden. Om mijn studenten zich stap voor stap tot acteurs te laten ontwikkelen zocht ik jarenlang naar de meest efficiënte methode en een heldere opbouw voor mijn lessen. Ik merkte dat het mijn studenten richting gaf als ik theorie aanreikte en uitlegde waarom we deden wat we deden en waar dat vandaan kwam. Om ze te inspireren ook hun eigen intuïtie en smaak te volgen en zich na de opleiding verder te ontwikkelen, gaf ik aan mijn studenten mee dat mijn waarheid niet de enige was. Dat het slechts één methode te midden van vele andere benaderingen betrof.”  

Acteren ontrafeld is een mogelijke ontleding, maar hoe dan ook een essentieel handboek om de best mogelijke acteur te worden. 

 

Productspecificaties

Uitgever: Uitgeverij it&fb
Taal: Nederlands
Publicatiejaar: 2024
Uitvoering: Paperback
Serie: Theorie en Praktijk
Aantal bladzijden: 150
ISBN: 9789064039768